Det finns flera olika typer av akrylfärg att välja mellan på dagens marknad. Därmed kan det vara knepigt att veta vilken av de olika färgerna du ska införskaffa. Detta gäller inte minst när du är nybörjare och inte har särskilt bra koll på olika färger.

Därför rekommenderar vi dig att köpa den bästa färgen som du har råd med utifrån din budget. Det är nämligen så att mer proffsiga färger är bättre men de kostar å andra sidan lite mer. Samtidigt finns det även vissa budgetalternativ som i själva verket är riktigt bra färger. Därmed kan dessa utgöra väldigt bra alternativ om du har en tajt budget.

Läs vidare för att få reda på varför du överhuvudtaget bör välja denna typ av färg framför övriga varianter!

Varför måla med akrylfärg istället för med andra färger?

Akrylfärg är en av de mest populära typerna av färger. Det finns goda anledningar till att så är fallet, däribland att de är:

  • Vattenbaserade. Detta innebär att färgen är lätt att få bort om den hamnar på rätt ställe samt att den inte luktar särskilt starkt.
  • Snabbtorkande. Dessa färger torkar fort och är dessutom flexibla även när de har torkat. Till råga på allt är de dessutom permanenta och kan till skillnad från vattenfärg inte återaktiveras.
  • Möjliga att måla över. Har du råkat göra ett misstag med akrylfärg? Ingen fara – vänta bara och låt färgen torka i några minuter innan du sedan målar över den. När du använder dig av denna typ av färg behöver du därför inte oroa dig om du skulle göra ett misstag (eller flera sådana).
  • Nybörjarvänliga. Dessa färger är inte bara mångsidiga och förhållandevis billiga – de är även utmärkta för nybörjare att använda. Detta då de kan användas på flertalet olika ytor utan att dessa behöver förberedas på förhand.

Nackdelen med denna färg är dock att den torkar så pass fort att det kan vara svårt att det kan vara svårt att blanda olika färger med varandra. Detta är dock generellt sett ingenting som du behöver oroa dig för i egenskap av hobbypysslare.