Alla dessa larm som finns, är de verkligen helt nödvändiga? En del är förstås viktigare än andra men alla har något syfte, även om de ibland mest kan tyckas vara irriterande. Vi går här igenom olika för- och nackdelar mellan olika larm.

Den stora godtyckliga listan på larm

Hemlarm. Fördelen är att det kan förhindra inbrott i din bostad. Nackdelen är att det kostar mycket och det är inte säkert att ditt larm förhindrar något alls. Kanske till och med tvärt om.

Billarm. Ett billarm som börjar tjuta högt när någon olovligen försöker ta sig in i bilen kan förhindra att någon stjäl något. Problemet är att majoriteten av gångerna ett billarm låter beror det på saker som regn eller kanske att det av någon anledning går igång när du försöker öppna bilen själv. En sönderslagen bakruta är det inte alltid ett larm reagerar på.

Överfallslarm. Bra att ha då det kan skrämma bort någon som vill göra dig illa men inte alltid lätt att komma ihåg då det är så litet. Även om du sätter fast den på en väska är risken att du går ut utan just den väskan ganska stor. Köp flera och sätt på alla väskor!

Kylskåpslarm. Poängen med dessa är att de ska varna ifall du har glömt dörren öppen. Dock är de många gånger mest irriterande när man ska packa in maten efter att man har varit och handlat. Dessutom larmar många kylskåp endast om dörren är helt öppen, har man lämnat dörren lite på glänt är det inte alltid den reagerar.

Påminnelselarm. Jättebra sätt att komma ihåg att göra en viktig sak. Men kan man inte göra saken just då när ett larm påminner är risken ännu större att det viktiga glöms bort.

Brandlarm. Oerhört viktigt att ha då det kommer rädda ditt liv vid en brand. Även om det regelbundet pekar ut hur dålig du är i köket är det viktigt att låta den vara kvar och att se till att den har batterier och fungerar i största allmänhet.

Gaslarm. Om du inte har gas hemma och inte bor i ett område där gasläckor kan ske, kan det tyckas vara helt onödigt. Bra dock om du har använder dig av en gasspis eller liknande.

Hesa Fredrik. Detta larm heter egentligen Viktigt Meddelande till Allmänheten eller VMA, men har i folkmun fått namnet Hesa Fredrik av oklar anledning. Jättebra att det finns för att varna för allt från krig, bränder, gasutsläpp och så vidare men nackdelen (eller snarare fördel kanske) är att detta sällan sker och mest skrämmer slag på befolkningen 4 gånger om året när larmet går igång. Dessutom är det alltid någon som lyckats leva hela sitt liv utan att ha hört det en enda gång och undrar vad det är som händer.