De flesta som har ett förflutet på dagis och förskola har många gånger suttit i ett hav av indianpärlor för att förverkliga konstnärliga ambitioner. Tidigare sorters pärlplattor var genomgående i kvadratisk form och man kunde fritt komponera pärlorna som man önskade. Nu för tiden har utbudet pärlplattor kommit i många olika former vilket gör att pärlning är möjligt även för de små som vill ha draghjälp att hitta rätt konturer. Ytterligare någonting som förändrats är färgskalorna som används. Det finns pärlor i alla tänkbara färger och nyanser. Även transparenta alternativ går att finna för den som så önskar.

Pärlplattor för vuxna och barn

Även om man kan förknippa plastpärlor med aktiviteter för barn och unga, är det många vuxna som också roar sig med denna konstform. Åtskilliga artiklar har skrivits om vuxna som komponerar komplexa motiv med pärlor i alla dess former. Inte minst har tv-spels inspirerade motiv kommit att synas på fler och fler platser. Även större parafraser på klassiska konstverk går att finna bland de många pärlkonstverk som formats.

Flera av de indianpärlor som finns i butikerna går att köpa färgkoordinerat. Har man en större tavla framför sig kan man behöva komplettera sitt befintliga förråd med pärlor i en viss färg. De klassiska samlingar som många känner igen från sin barndom går ännu att köpa. Här finns ett flertal färger blandade för att man skall komma igång med sina pärlplattor så enkelt och fort som möjligt.

Stora plastpärlor

En relativt ny sorts plastpärlor som blivit uppskattade är XL pärlor. Dessa kräver att man också har pärlplattor som är anpassade för detta format. Det finns i övrigt ingen skillnad mellan de större pärlorna och de vanliga indianpärlor som brukar avses. När man väl är färdig med sitt mönster täcker man pärlorna med bakplåtspapper och värmer upp dessa med ett strykjärn. På så vis smälter man det yttersta skiktet av pärlorna så att de sitter ihop ordentligt. Därefter kan man ta bort pärlplattan och återanvända denna nästa gång man önskar sätta sig med pärlorna.