Har din iPhone gått sönder finns valet att antingen försöka laga den själv eller att låta proffs utföra lagningen. Som med allt i livet finns fördelar och nackdelar med bägge valen. Ska du laga iPhone på egen hand – eller inte?

Laga iPhone på egen hand

Det finns framförallt två fördelar med att laga iPhone på egen hand. För det första är det kostnaden. Ett kit med skruvmejslar och andra verktyg kostar någon hundralapp och kan användas flera gånger framöver. Därtill kommer eventuell kostnad för glas eller nytt batteri. Men den sistnämnda kostnaden hade uppstått även om ett företag hade genomfört arbetet.
Den andra fördelen är att du lär dig tekniken. För de som älskar teknik kan det vara intressant att förstå hur mobilen är uppbyggd och vad som krävs för att kunna laga den.

Låta butiken laga din iPhone

Även här finns två tydliga fördelar. Den största fördelen är att det sker på ett 100 % korrekt sätt. Risken med att skruva själv är att det skapar mer skada än lagning. Lämna in mobilen och få den lagad direkt.
Den andra fördelen är smidigheten. Det kostar några hundra att få mobilen reparerad men samtidigt kan tiden läggas på annat. Gå till en butik på din ort eller skicka din iPhone till butiker som har inlämning via post. Inom 2 – 3 dagar är den klar inklusive garanti. Enklare, snabbare – men lite dyrare.

De tre vanligaste reparationerna på iPhone

Ett företag i Linköping som jobbar med datorservice och att reparera och laga iPhone anger att detta är de tre vanligaste felen. Det är alltså detta som deras kunder framförallt vill ha hjälp med när de kommer in till butiken.
• Glasbyte/Skärmbyte – Telefonen glider ur handen och ner på marken… Det tar bara några sekunder och skärmen är spräckt. Med skärmskydd kan skadan minimeras och i vissa fall undvikas. Men allt handlar om hur mobilen landar och med vilken kraft som skärmen påverkas.
• Laddkontakt – Tar inte mobilen emot någon laddning? Till stor sannolikhet är det laddkontakten inne i mobilen som behöver bytas. En reparation som kostar 600 – 800 kr.
• Batteriproblem – Att byta batteri är inte helt lätt på iPhone, men det går. Batteriet byts varpå laddningstiden förkortas och stand-by tiden förlängs avsevärt.