Välja Folktandvården eller privat tandläkare i Bromma? Vad är skillnaderna? Utför de samma behandlingar och vad kostar det?

Folktandvården

På Brommaplan finns Folktandvården. De som växer upp i Bromma kommer automatiskt att bli skriven hos en Folktandvård och få kallelse ungefär en gång per år. En av skillnaderna mellan Folktandvården och privat tandläkare i Bromma är alltså att ett aktivt val måste ske för att skriva sig hos en privat aktör. Bokning kan ske:

  • Via 1177 (Vårdguiden)
  • Genom att kontakta tandkliniken

Privata tandläkare i Bromma

Det finns flera privata tandläkare i Bromma. Men det går även att skriva sig hos en tandläkarmottagning i en annan del av Stockholm. Det finns alltså inget krav på att man enbart får vara skriven hos den mottagning som finns i den del av staden som personen är skriven.

Är det någon skillnad på val av tandläkare?

Både ja och nej.

Exempel:
Emil vill bleka sina tänder då de är mycket gula. Han kontaktar en tandläkare och får svaret att det klassas som estetisk tandvård och att han därmed behöver betala hela kostnaden själv. Det är därmed inte något som ingår i den allmänna tandvården. Eftersom det skulle kosta ett per tusen kronor jämför han priserna hos flera olika tandläkare i Bromma (samt närliggande stadsdelar). En del anger att de inte ens erbjuder just denna tjänst. Därefter bestämmer han sig för att gå till en av de privata aktörerna.

I Emils fall var det priset som avgjorde och därmed spelade det ingen roll om det var Folktandvård eller privat aktör. Han valde att skaffa skalfasader vilket är ett estetiskt inslag som inte påverkar den allmänna hälsan.

Vad är skillnaden?
Skillnaden är mycket liten. Oavsett om Folktandvården eller privat aktör väljs så kan samma vård erbjudas. Tandvårdsbidraget och högkostnadsskyddet gäller även hos bägge. Skillnaden kan jämföras med att se skillnaden mellan ICA och Konsum. För vissa är det en ideologisk skillnad men för de allra flesta är det bara två olika aktörer på samma marknad.

Vissa prisjämförelser har även visat att det inte finns någon tydlig skillnad mellan Folktandvården och privat. Det är fri prissättning i Sverige vilket därmed innebär att de olika privata aktörerna får sätta det pris som de önskar. Folktandvården inom en region har däremot generellt alltid samma priser.