Människan har under en lång tid varit väldigt mån om sin frisyr och sin hårväxt. Både när det kommer till det håret som växer uppe på huvudet och det håret som växter på andra ställen på kroppen. För män gäller det ofta till exempel skäggväxt medan kvinnor ofta bryr sig mycket om håret som växer på exempelvis benen och under armarna. En del låter håret växa fritt medan andra tar till rakhyvlar för att begränsa eller forma sin hårväxt på olika sätt. Rakhyvlar är en snabb lösning på många hårväxtproblem, men ofta håller det dock inte så länge utan håret brukar växa ut snabbt efteråt. Hur snabbt håret växer ut efter att man har rakat sig med en rakhyvel skiljer sig från person till person och det kan variera mellan en och fyra dagar.

Olika typer av rakhyvlar

RakhyvelIdag finns det väldigt många olika sorters rakhyvlar och vilken rakhyvel som är rätt beror såklart på ändamålet men man också bero på en rad andra faktorer. Hur grov hårväxt man har kan påverka hur pass grov rakhyvel man behöver, och vilken del av kroppen som ska rakas kan avgöra hur pass rörlig och flexibel som rakhyveln behöver vara. Att välja rätt rakhyvel har också att göra med vilken sorts ekonomisk investering man vill göra i sina rakhyvlar. Det finns såklart rakhyvlar i alla sorters prisklasser. Det finns billiga så kallade engångsrakhyvlar som ofta har ett eller två rakblad. Det gör att rakningen inte blir riktigt så grundlig som den kan bli med en rakhyvel som har tre eller fyra blad. Att denna typ av rakhyvlar kallas för engångsrakhyvel brukar de flesta användare ta med en nypa salt, eftersom att rakhyveln definitivt klarar av mer än en enda rakning. Dessa rakhyvlar brukar dock börja rosta hyfsat fort, och en annan negativ faktor är att de bidrar till mer skräp och avfall än vad en rakhyvel gör som är tillverkad för att hålla under en längre tidsperiod.

Välj en rakhyvel av hög kvalitet

Om man inte har någonting emot att investera lite extra pengar i en lite bättre rakhyvel så kommer man garanterat inte att ångra sig. Här är några fördelar med att göra ett sådant val:

  • Rakningen är säkrare och mer grundlig
  • Rakhyvlarna är ofta mycket följsamma och bekväma att använda
  • Man skapar mindre plastavfall
  • Det kan bli billigare i längden eftersom att man behöver köpa rakhyvlar mer sällan.