Städa rätt – när du ska flytta

Kan man verkligen städa rätt och fel? Ja, det beror kanske på vem man frågar och på vilka krav man själv har när det kommer till städning i vardagen. I samband med en flytt finns dock en hel del regler och krav som är bra att känna till, för att inte riskera att behöva göra om allt för att den nya ägaren till bostaden inte är nöjd. Här kan du läsa mer om hur du gör för att städa rätt när du ska lämna över din bostad till en ny ägare.

Så ska en flyttstädning gå till

Under en flyttstädning kan man definitivt städa rätt eller fel – eller snarare är det kanske så att den städning som genomförs inte blir tillräcklig. Visste du till exempel att du behöver dra fram vitvaror så som spis och kylskåp när du flyttstädar? Även följande punkter är viktiga för att ”städa rätt” under en sådan städning:

  • Torka inuti alla lådor och skåp
  • Städa badrum från golv till tak
  • Golvlister, dörrfoder och trösklar ska torkas av
  • Fönster ska putsas och persienner dammas

För att städa rätt under en flyttstädning ingår alltså många moment som många inte tänker på och ovan nämnda är bara några av dessa. Därmed blir städningen ”fel” men ett bra tips för att lyckas är att göra en checklista inför städningen och beta av ett rum i taget.

Är du osäker på exakt vilka moment som ska genomföras finns färdiga checklistor att hitta på nätet. Har bostaden sålts via mäklare brukar även denne lämna över bra och viktiga tips för att städningen ska genomföras på ett korrekt sätt.

Har du inte tid att städa rätt?

Har du inte tid eller ork att genomföra dom moment som krävs för att städa rätt under en flyttstädning? I så fall kan du istället anlita en städfirma. Många av dessa erbjuder just flyttstädning och det är då dom som ansvarar för att städningen utförs korrekt.

Skulle den nya ägaren mot förmodan ändå inte vara nöjd så är det den firma du anlitat, och inte du, som behöver åka tillbaka för att åtgärda det som inte är bra. Du kan även utnyttja RUT-avdraget, så behöver det inte bli så farligt dyrt att anlita hjälp med den annars omfattande och tidskrävande städningen.