Den infraröda, moderna bastun blir allt mer och mer populär på marknaden, och konkurrerar nu med andra mer traditionella typer av bastur, så som ång- och torrbastun. Den har en mängd olika fördelar, både för hälsan och för plånboken, då värmen tränger djupare in i huden samtidigt som den är energisnålare. Allt fler väljer numera att installera en bastu i hemmet, för att kunna bastubada när man vill och inte behöva vara beroende av några öppettider eller slåss om en plats inne i bastun.

Hur bygger man en infraröd bastu?

Det finns flera olika alternativ att välja mellan när det kommer till att installera en bastu i hemmet. Det första valet som man behöver göra är mellan att bygga sin infraröda bastu själv, eller om man vill beställa en komplett bastu som är färdigbyggd.

Att beställa en infraröd bastu

Det vanligaste, när man väljer att inte bygga sin bastu själv, är att köpa ett komplett, färdigt paket med själva bastukabinen och med den infraröda uppvärmningen till. I ett sådant paket ingår också andra delar som gör bastun komplett, så som dörr, bänkar eller sittplatser, belysning och luftrenare. Dessa bastupaket finns ofta i många olika storlekar och varianter, för att kunna erbjudas till en mängd olika hem och lokaler. Det finns således nästan alltid något för alla att välja när det kommer till att beställa hem en bastu. Naturligtvis finns det också fler sorters val man kan göra när det kommer till att beställa hem en bastu. Man kan till exempel göra olika tillval när det kommer till designen och utseendet på bastun. Först och främst bör man bestämma sig för om man vill ha en infraröd bastu gjord och byggd av trä eller som till största del består av glas. Om man väljer en som är gjord av trä så måste man också välja vilket sorts träslag man vill att bastun ska bestå av. De allra vanligaste träslagen är gran och fur. Cederträ är också en stor favorit på grund av sin goda doft, men kostar också mer. Färdiga byggsatser är olika lätta att montera ihop. Vissa är så pass enkla att det knappt ens krävs några verktyg för att göra jobbet. Eftersom att den infraröda bastun dessutom är väldigt energisnål så krävs det ingen elektriker för att installera bastun, utan byggsatsen anländer med en vanlig stickkontakt som det bara är till att sätta in i väggen.