Att vaska guld har under lång tid varit ganska populärt bland svenskarna. Samtidigt är det kanske något som få känner till hur det faktiskt fungerar. Att vaska guld i Malmö är kanske svårt, men för den som kommer härifrån finns det ett antal platser i Skåne att titta närmare på. Restiden behöver inte vara särskilt lång.

Här kan du vaska i Skåne

Du som vill vaska guld i Malmö skulle kunna titta närmare på Haväng, som ibland kallas för den riktiga Guldkusten. Det tar ungefär en timme och 20 minuter med bil och ligger strax norr om Kivik på Skånes östkust. Naturen och skogarna här är välkända, men desto mindre känt är det att faktiskt finns guld här. På senare år har det skrivits om fynd här i flera av de största medierna i Sverige.

Vaska guld i Malmö med omnejd inte som i norra Sverige

Kanske har du sett en dokumentär eller ett videoklipp med någon som vaskar guld i Sverige. Det är då inte ovanligt att man ser att de står i bäckar och floder och sållar sanden med sin utrustning. På Skånes östkust är det lite skillnad – här gäller det istället att gå längs stranden och hålla utkik efter så kallad svartsand, som ofta är ett tecken på att den högt efterfrågade ädelmetallen finns i närheten.

Hur kommer man igång?

Det enklaste är kanske att låna utrustning av någon du känner, eller att köpa ett nybörjarset. Det finns flera affärer och e-butiker som säljer prisvärda set som har allt du behöver för att komma igång. Sedan är det naturligtvis bra att bilda dig en uppfattning kring hur man gör.

Med den teknik som de flesta ”fritidsvaskare” använder, så vaskar man sand och silar ut det mer lättviktiga med hjälp av utrustningen. Det tyngsta blir kvar – och förhoppningsvis är det lite guld du har fått upp.

Processen, snabbt beskriven:

  • Skaka pannan så att det tunga (däribland potentiellt guld sjunker till botten (pga av vikten)
  • Skölj bort den översta sanden
  • Växla mellan de två olika åtgärderna till dess att endast den ädla metallen (förhoppningsvis) finns kvar i pannan.

Är det lätt att hitta?

Det behöver inte vara alltför svårt att hitta guld i Malmö med omnejd (östra Skåne, till exempel). Experter är övertygade om att det finns mycket guld kvar i Sverige att vaska fram. Så det är bara att sätta igång!