Vilken är den bästa cykelhållaren?

En cykelhållare gör många gånger livet mycket enklare. Du kan ta med dig cykeln ut på landet eller skjutsa barn som själva cyklat någonstans. Det är inte helt enkelt att veta vilken cykelhållare som är bäst. Det finns många olika sorter att välja mellan som alla har olika karakteristik. I den här artikeln går vi igenom vilka för- och nackdelar som finns med olika cykelhållare och vad du ska tänka på när du ska köpa en cykelhållare. Om du har en dyr cykel som du är mycket rädd om så bör du kontrollera om cykelhållaren separerar cyklarna eller inte. Om cyklarna placeras mot varandra i cykelhållaren så kan de nämligen skava mot varandra och repa ramen. 

Är det lagligt att använda cykelhållare? 

En cykelhållare i sig är inte olagligt. Problemet uppkommer när den installeras felaktigt. Många svenskar väljer att köpa en cykelhållare som monteras på dragkroken och då riskerar man att skymma både bilens registreringsskylt och bilens belysning. De skyms helt enkelt av cyklarna när man har monterat på dem på cykelhållaren. Det är alltså inte olagligt att montera en cykelhållare på dragkroken men det är olagligt att åka omkring i en bil där man inte tydligt kan se registreringsskylt eller belysning. En lösning på detta problem kan vara att köpa en belysningsramp med blinkers och bromsljus som man sätter fast på cyklarna. 

Hur många cyklar kan en cykelhållare ha? 

Olika modeller av cykelhållare klarar av olika antal cyklar, men det finns många modeller som klarar av upp till fyra stycken cyklar. När du köper en cykelhållare så kan du alltid fråga försäljaren hur många cyklar den kan transportera och vad maxvikten ligger på. En annan aspekt som många glömmer är att både cykelhållare och cyklarna bör låsas fast, särskilt om du har en lite dyrare cykel. Det finns många cykelhållare som du kan låsa fast i till exempel dragkroken och cyklarna låses sedan fast i cykelhållaren. 

Hur monteras en cykelhållare? 

Olika cykelhållare monteras på olika sätt men det brukar vara ganska enkelt och något som man kan göra själv. Köper du cykelhållaren på en fysiskt butik så brukar de kunna hjälpa dig med att montera cykelhållaren på bilen om du tycker det är svårt. Det finns också många manualer på internet som i steg för steg visar hur man monterar cykelhållare. Thule är ett välkänt märke som har cykelhållare som är enkla att montera.