Tillhör du en av dom som tror att stödstrumpor bara är för äldre? Då tror du helt fel. Dom flesta kan faktiskt ha nytta av den knähöga strumpan som sitter hårt runt benet, oavsett ålder. Den kan användas både mot besvär med svullna ben och fötter men också i förebyggande syfte, till exempel vid stillasittande arbete.

Stödstrumpor vid graviditet

Svullna ben och fötter är inget ovanligt vid graviditet men det kan vara både jobbigt och besvärligt, och inte minst kan det göra ont. I det här fallet beror det på att både vätska och blodmängd ökar under graviditeten, speciellt mot slutet. Att bära stödstrumpor dagligen kan hjälpa mot besvären, då strumpan hjälper till att trycka tillbaka blodet upp mot hjärtat.

Stödstrumpor på flyget

Många upplever att ben och fötter svullnar även vid flygresor och det finns en logisk förklaring till det. Lufttrycket i flygplanskabinen är lägre än på fast mark, och tillsammans med många timmar stillasittande i sätet gör det att blodcirkulationen försämras. Svullnaden kan kännas obehaglig men är alltså ganska enkel att förebygga med hjälp av stödstrumpor.

Vid träning och återhämtning

Det ökade trycket runt benen är effektivt för den som tränar ofta, både under själva träningspasset men också efteråt. Den ökade cirkulationen gör att man får en bättre uthållighet till exempel vid löpning, lika väl som att det hjälper musklerna att återhämta sig när löprundan avslutas.

Trycket från strumpan gör inte bara att cirkulationen blir bättre, utan också att slaggprodukter transporteras bort snabbare. Det i sin tur gör att syresättningen i blodet blir bättre – en bra förutsättning för den som vill bli bättre inom sin träning, oavsett om det gäller löpning, cykling, styrketräning eller något annat.

På jobbet

Den som har ett stillasittande arbete kan också ha nytta av ett par stödstrumpor, då dom hjälper till att hålla cirkulationen igång trots att man sitter ned stora delar av arbetsdagen. Den som står och går mycket på jobbet kan också ha nytta av stödstrumpor för att motverka trötta ben och fötter och tillhörande svullnad.

Att använda stödstrumpor hjälper inte bara mot svullnad utan kan också förebygga:

  • Åderbråck
  • Blodproppar

Stödstrumpor finns med olika stark kompression och för den som inte använt ett par tidigare är det bra att börja med en lättare strumpa, för att sedan öka trycket eftersom.